Studsmattor bra för funktionshindrade

Studsmattor bra för funktionshindrade

Sveriges populäraste leksak är egentligen ett utmärkt redskap för alla med funktionsnedsättning. Allt fler landsting har upptäckt att studsmattor har en utmärkt effekt på alla som har ett rörelsehinder.

Det har varnats en hel del om att studsmattor är farliga. Visst kan det vara vanskligt om du hoppar i en klunga och tittar upp mot den blå himlen. Men det är också det senaste vid behandling av barn, unga men även vuxna med funktionsnedsättningar.

Varför är det bra att studsa?

Jo det är plättlätt. Hela kroppen arbetar i symmetri. Det är inte bara benen. Utan allt från hjärnan ner till tåspetsarna är helt fokuserade. Under studsande är människan, dess muskler och hela anatomi helt koncentrerad på hoppet.

För alla som har ett rörelsehinder är det ett utmärkt sätt att träna musklerna och fokusera varje rörelse. Många Landsting erbjuder i dag habilitering med studsmatta. Men alla som vill kan också köpa en själv och studsa hemma.

Det är inte dyrt och enkelt att köpa. På proffsiga nätbutiker som Lekute.se finns ett nästan komplett utbud av studsmattor som passar alla. För alla som har ett funktionshinder av alla de slag så kan detta var ett utmärkt sätt för enkel och rolig habilitering i hemmiljö.

Inte bara fysisk aktivitet

Olika tester har visat att människor som hoppar studsmatta kommer in i en transliknande stämning. Detta är också en av anledningarna till att studsmattor används vid habilitering av olika handikapp. Studsarna tränar inte bara muskler. Utan kommer in i en lugn men aktiv sinnesstämning.

Det är även ett utmärkt sätt att träna samspelet med andra människor. Två som hoppar samtidigt måste samarbeta. Annars studsar de emot varandra och det gör ont. Och det är kanske inte bara barn som behöver träna på sådant. Även vuxna kan lära sig mycket om den sociala samvaron genom att studsa studsmatta med någon. Kanske en helt vilt främmande person.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *